De dimensies van een burn-out - Millennials versus Generatie X

Een burn-out kan iedereen overkomen. Ook jonge mensen. Dat blijkt wel uit het hoge aantal millennials (geboren tussen 1980 en 2000) dat uitvalt vanwege een burn-out. De oorzaak en dus ook de aanpak is heel anders dan bij bijvoorbeeld de oudere generatie X.

De aanpak van een burn-out is lastig, er is meestal niet één oorzaak. Burn-out wordt gebruikt als verzamelnaam. Er is dus niet één manier om ermee om te gaan. Bij Onlinecoachingentraining.nl hebben we die ervaring al heel lang.

Als je tien millennials naast elkaar zet heb je tien verschillende oorzaken. Elke situatie is anders. Iedereen komt vanuit een andere leefsituatie, waardoor je andere overtuigingen hebt en op een bepaalde manier naar de wereld kijkt. Toch zijn er overeenkomsten binnen generaties. Bij millennials speelt vooral keuzestress.

Millennial heeft torenhoge verwachtingen

Door technologische vooruitgang is er een enorme hoeveelheid opties bij gekomen. En de verwachtingen van millennials zijn torenhoog. Ze meten zichzelf aan hun leeftijdgenoten die via sociale media delen wat er allemaal goed gaat in hun leven, maar zien daarbij niet de negatieve kanten. Maar er is ook nog een realiteit. Sociale media geven een beeld in het hoofd met verwachtingen van hoe het zou moeten zijn, maar dat beeld klopt niet met de werkelijkheid.

In onze coachingspraktijk zien we dat millennials moeite hebben om tevreden te zijn. Wat is genoeg? Waar commit ik mij aan? Het blijkt lastig om je te binden als je veel waarde hecht aan eigen identiteit en vrijheid, zowel relationeel als werkgerelateerd. Millennials zijn dan ook echte jobhoppers. Want kies je voor het één, laat je dan niet iets beters liggen?

burn-out millennials

Generatie X is eerder tevreden

Terwijl hun ouders, generatie X (geboren tussen 1950 en 1970), vaak sneller tevreden zijn met wat ze hebben. Ze zijn van jongs af aan minder blootgesteld aan keuzestress en alle opties. Ook hebben ze minder last van de veelheid aan mogelijkheden. Waar de millennial het liefst naar Bali gaat, en volgend jaar weer ergens anders ver weg, zijn de ouders tevreden met een vakantie in Nederland of Europa.

Dat betekent overigens niet dat deze oudere generatie geen burn-out krijgt. We helpen in coachingstrajecten ook de generatie X regelmatig om weer in balans te komen. Bij hen ligt de oorzaak vaker in het niet kunnen meekomen op het werk en grenzen aangeven. Vooral bij bedrijven die snel veranderen zie je mensen die moeite hebben om zich aan te passen.

Afscheid nemen van een tijdperk

Maar ook het emotionele aspect van de pensionering verdient aandacht, merken we. We hebben heel veel aandacht voor het financiële aspect, maar met pensioen gaan betekent ook afscheid nemen van een vertrouwde omgeving. Deze generatie heeft vaak wel tien of twintig jaar bij hetzelfde bedrijf gewerkt, ze zien hun collega’s vaker dan hun gezin. Het is een afsluiting van een belangrijk deel van hun leven. Dat is nog te vaak onderbelicht.

Het coachen zelf gaat ook anders. De millennial stelt zichzelf centraal. Alles gaat om jouw behoeften en jouw ontwikkeling. Ze zijn meer gewend om over hun gevoelens te praten. Dat ligt voor generatie X anders. Ze komen uit de tijd dat er vooral hard gewerkt werd en er thuis weinig over gevoelens werd gesproken.

Balans vinden via loopbaancoaching

Via online coaching helpen we niet alleen mensen die vastlopen, maar we investeren ook in preventie. Het gaat altijd om het vinden van een balans. Dat is heel persoonlijk. Via een Skype-gesprek maken we kennis om het traject te bepalen. Bij millennials betekent het vaak dat ze kijken naar de verwachtingen die degene heeft van zichzelf en van anderen.

Het is belangrijk dat je eerlijk bent naar jezelf. Wat houd je tegen, wat heb je nodig? We doen echt een reality check. We geven mensen opdrachten mee waarmee ze ruimte genereren in het hoofd om zelf weer besluiten te kunnen nemen.

Bij mensen die tegen hun pensioen aan zitten gaan we aan de slag om een plan te maken hoe de tijd straks ingericht moet worden. We horen vaak dat iemand nog  wil blijven werken. Dat kan natuurlijk, maar wellicht dan in een andere vorm zoals vrijwilligerswerk.

Maar het gaat ook om grenzen aangeven. De omgeving kan bijvoorbeeld ineens veel beroep op je doen, want je hebt ineens heel veel tijd. Maar misschien wil je helemaal niet drie dagen in de week klussen of oppassen, maar twee dagen. Ook het feit dat je ineens dag en nacht met je partner samen bent. Daarvoor geldt voor allebei: balans aanbrengen.

Voorkomen is beter dan genezen

Voor iedere werkgever is het risico op burn-outs of verlies aan motivatie van personeel reëel. Daarom bieden we bij Onlinecoachingentraining.nl preventieprogramma’s. Soms kunnen enkele gesprekken het verschil zijn tussen ‘in balans komen’ of ziekteverzuim. Meer weten? Vraag een vrijblijvende intake aan.